Thursday, 26 April 2012

tak salah rasanya..

Assalamualaikum.. :)

salam hari jumaat :)
* dah mcm pembaca berita lak....ngahahah


ok actually x tau laa nak post pasal ape...but than suddenly mcm nak share my opinion/ experience sndri la tentang 1 benda nie...no offense okeyh...
tentang apakah? jeng3...=_=
hahah...xdela just pasal...

"perbezaan di antara org yang workhard  & org yg take advntge untuk dpt better result"

x paham x paham kan kan kan..huhu..okay2...
since sekarang pun sya adalah seorg student..then i think benda nie mcm dah slalu jdi...n terpulang kat kita nk pertahankan hak kita ke x...
cuba korang pikir...apa korg rase kalo korang dah bersusah payah sangat2 nie bagai nak rak study pagi petang siang malam untuk exam..n nak dpt result yang bagus...
n finally the results sangat2 lah memberangsangkan...alhamdulillah :)
mesti kita rasa sangat happy kan kan kan...me tooo! :D
tapi...
tapi...
tapi...
korang rasa fair x....if...ade org yg lagsung x workhard...tyme org lain study...dia g buat benda lain...n saje nk goda nafsu org yg ngah study like tgk movie ke..or hang out ke...
but then...bile result keluar je..how come dia boleh dpt result yg baguss gile?

"sebab Allah dah kurniakan otak yg pandai kat dia"
"dia kan hebat..lecturer x pnh mara dia x buat keje sbb dorang tau die pandai"..

ok fyne...tapi KATAKAN die x pndai pun...
n bile dpt tau..sbnrnye die ade org dalam kat tmpt dia blajar tu..n die mintak tolong kat "org dalam" tu change die punya result jd A A A A...*perrgghhhh
( semoga Allah memberkati ilmu dia)
sakit hati nie bila dapat tahu..huhu...
x kesah la pasal budak2 macam tu kan...sebab one thing yg sya tau...bila kita tipu sekarang...n KATAKAN kita become a very successfull person...agak2 berkat x ye?
one of my bestfren cakap...

*ko ckp ko study sebab takut fail..ko nak lulus...n ko dapat A...tapi ko paham x ape yg ko blaja tu? ko sure x yg ko akan igt benda tu after exam nie abes?" 

and after that i realise smthng...apa dia ckp tu sgt betul sesangat...what point if blaja utuk aim dapat A sahaja tpi bila nak apply...kita x tahu..n malu kot bile org ckp..

"harap je dpt A..tpi satu pun x ingat! "

so..moral of the story is...
a) renungkan balik untuk apa kita blaja sekarang nie...dapat A atau dapat ilmu...
b) sentiasa berdoa supaya ilmu kita diberkati Allah..dan kita sentiasa igt ilmu itu...
c) bersyukurlah sebab kita terpilih untuk ke universiti/ sekolah..sbb x semua org dapat peluang menuntut ilmu nie...
d) igtlah...orang yang berada dalam majlis ilmu sentiasa mendapat rahmat-Nya..

wassalam...
*andai ada salah bahasa or salah fakta ke..please let me know. :)

No comments:

Post a Comment