Thursday, 30 January 2014

counting dosa.

assalamualaikum wbt.

jujur?
selalu orag tanya, susah sangat ke nak jujur ni?
agak2 ade ke orang yang cakap senang jee..meh nak jumpe.
hahah gurau2.
well,
bagi aku sendiri, JUJUR tu brings a lot of meaning.

first, kita jujur tak dengan tuhan kita?ke kita sekarang nie berpura2 je?remember, Allah knows everything.yang kita tahu, and yang kita tak tahu.

second, jujur tak kita dengan diri kita?i had a lot of thought  bout this.ada benda yang aku jujur, n ada yang aku tak jujur.tapi..aku try to not mengaku yang aku tak jujur.aaahh complicated sangat. even, samapai umur aku sekarang pun, aku still have a doubt dengan diri sendiri.apa aku nak sebenarnye?

third, jujur kah kita dengan family kita?especially with our parents. tipu lah kalau korang,korang tak pernah meipu dengan parents korang kan?bukan menipu la..just tak bagitahu.right?fikir2 kanlah..aku pun tengah kira berapa banyak dosa aku buat dah..Allahu.

fourth, jujur ke kita dengan kawan2 kita? manusia..tak kan lari dengan sifat mengumpat, menyindir, memfitnah, memburukkan orang lain..even kawan hang sendiri. tak percaya? tengok lah kat belah kiri,kanan,belakang korang..mesti ade kawan korang story telling pasal kawan dia yang lain.right?n aku pun tengah kira berapa banyak daging muslim sendiri yang aku dah makan.. Allahu.

fifth, jujur kah kita dengan orang2 sekeliling kita?tak kisahlah kita kenal dia ke tidak. jiran mungkin. kita senyum lebarrr bila jumpa dorang..tapi dalam hati, ada yang buat muka, ada yang lepas orang tu pergi, mencemik muka pulakk. katakanlah, ada orang tanya how do they look? n kita cakap cantik nyee awakkk..tapi sebenarnye, kita tak jujurr..lagi2 perempuan ni haa..kenapa tak bagitahu je.."baju awak ketat sangat la", " tudung awak senteng la..apa kate labuhkan sikit.nampak sweet". n yet, i still counting how many dosa yang aku dah buat sebab tak nak jujur dengan orang. Allahu.

ke- 6 ( haha tukar dah), jujur kah kita dengan rang yang kita sangat rapat / tersayang. senang cita bf/gf/suami/isteri..kita tahu apa dia buat like sekarang kan boleh tengok kat twitter, FB, tapi kita tak habak pun kat dorang yang kita tengok (stalk la senang) social network dorang. jujur x kita? Allahu.

personally, jujur ni, or kejujuran ni memang mustahil kita nak buat.eehhh boleh je nak apply dalam diri kita..cuba jauhkan sifat menipu kita, and kita cuba untuk menjadi orang yang berterus teang dengan family kita dulu, then kawan2 kita...memang kadang-kadang orang lain tak boleh terima bila kita jujur, macam diri kita sendiri jugak. tapi, its good to try kan?in sha Allah..azam aku 2014 ni nak  cuba berubah..step by step. Alhamdulillah, aku ada kawan2 yang sangat supportive n selalu tolong ingatkan aku tentang my mistake n kalau aku salah langkah.

"dalam hidup ini, jagalah hati Tuhan kita seperti mana Dia menjaga kita".

Monday, 25 February 2013

calaka lah kamu.

Assalamualaikum wbt :)

this blog is as a reminder for yourself zatul. For not to ;

cakap belakang
mengutuk
ber 'gossip'
mengumpat

dan sewaktu dengannya.
Bismillah.

Dengan nama Allah yg Maha Pengasih,Maha Penyayang.
Celakalah bagi setiap pengumpat dan pencela,
yg mengumpulkan harta dan menghitung-hitungnya,
dia manusia mengira bahwa hartanya itu dapat mengekalkannya,
sekali-kali tidak! pasti dia akn dlemparkn ke neraka Hutamah.
 -surah al hutamah ayt 1-4

Tidak akan masuk syurga
orang yang didalam hatinya
terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah"
 (Hadis Riwayat Muslim)

‎"Apabila seseorang itu mendoakan untuk saudaranya di kala ia tidak ada (tanpa pengetahuan saudaranya itu), maka berkatalah malaikat: “Kamu juga menerima sebagaimana doamu itu”."
 (Hadis Riwayat Muslim)

‎"celakalah bagi setiap pengumpat dan pencela, yang mengumpulkan harta dan menghitung-hitungkannya, dia (manusia ) mengira bahawa harta dapat mengekalkannya, ssekali2 tidak! pasti dia akan dilemparkan ke dalam (neraka) hutamah, dan tahukah kamu apakah (neraka)hutamah itu?, (yaitu) api (azab) ALLAH yg dinyalakan, yg membakar sampai ke hati, sungguh api itu ditutup rapat keatas diri mereka, sedang mereka itu di ikat pada tiang2 yang panjang.
 { AL-HUMAZAH:1-9}


sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" 
(Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)

Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, 
di akhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka, dia berkata kepada Allah "Wahai Tuhan ku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Maka Allah menjawab : "Semua itu kebaikan (pahala) orang
yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui".

Monday, 18 February 2013

Running 'wo'men

Assalamualaikum wbt wamagfiratuh waridwanuh wari'ayatuh wa'inayatuh.

panjang nya bagi salam.hihih :) fuhh..okay terasa dah lama tak update blog nie..hahah jujurnya memang aku malas nak update. why?sebabnya, firstly malas nak rebut broadband dengan adik kat rumah ( yes, memang ada 1 je broadband kat rumah..huhuh), second, sebab tak tahu nak caerita pasal apa...haaahahaa ! idea tu memang ada, tapi bila letak je tangan ats keypad nie, jadi kaku pulak. =.=

since sekarang aku sudah memulakan balik tugasku (euww) sebagai a second year student, and finally dah masuk sem 2! alhamdulillah...so kat UM nie mestila ada wifi kan, so aku merajinkan jugak diri ini nak update.hhihihh. Ala first week class je pun. Bukan ada buat apa-apa pun kan?Lepas ni aku hilang balik lah.KOT?

So, semalam, bersamaan hari isnin, 18/2/2013, my first day untuk sem 2 ni ingatkan boleh la feel macam masa sekolah menengah start sekolah. Jumpa kawan-kawan balik, cium-cium pipi, gelak-gelak beratur sambil masuk kelas. TAPI....hahaha serius semalam rasa macam 1 tahun! Ceritanya berbunyi macam ni...

Macam biasa la masa cuti, kami kena daftar subjek untuk next sem.So, aku dengan kawan-kawan aku yang lain dah duk pakat lah nak amik subjek ni, tu, ni,tu. Then bila time kami nak daftar (well shima yang tolong  daftarkan aku punya sebab aku kerja time tu), sekali most of the subject senior kami dah amik dulu. So, kami pun macam datar je apa yang ada. Dengan ketidak relaan hati ye. And semalam, baru dapat info yang lecterur itu nak only 20 student je yang boleh daftar manual subjek dia which is Macroeconomic 2 ( kami ada Makroekonomi 1,2,3...ala, core subjek untuk pass nak graduate la). The worse thing is batch kami nie like 150 ++ students, tapi dia nak 20 out of that?Gila kah?Tu yang kami duk ber running man satu fakulti, buat surat, minta sign  pensyarah la semata-mata nak daftar.Epik sungguh!huhuhu! Last-last, masuk kuliah lambat.Hambik kau. hahaha. 

In Sha Allah..Allah makbulkan doa kami untuk amik subjek tu this sem.Amiinn... :)



*credit to :
Shimah, Mima, Swee Lee N A, Awin
thankyou sebab sudi berlari2 bersama saya. Akan ku kenang moment2 kita. (euww lagi)

*tempat kejadian :
Fakulti Of Economy And Administration, University Of Malaya.

Tuesday, 18 September 2012

my lovely lady ;)

Assalamualaikum.. ;)
hahah rasa macam dah bertahun tak update blog nie..huhuhuade orang cakap..'lebih baik tak payah ade blog...buang masa je'
ehhhh...ada aku kisah?hehe =.= 
tercetusnya rasa hati ini nak update blog is becouse...one of my girlfriends are leaving to Cork, Ireland!
best kan? 
dia adalah...... AFIQAH AZMAN
hhahah  (bangga la kau dapat masuk blog aku nie) 
well...kitaorang dah kenal almost 8 years..since form 2 lagi..n we still counting it..ouhhh yeaahh!!
dia adalah seorang yang sangat ke "emak" kan tau....very the caring uuu... :DD
rasa sedih je bila kiteorg keluar, dia x dapat join...before nie she's studied at Penang (weyh aku lupa nama kolej kau...sori) ;p
but 
Alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah.
masa puasa hari tu she got a call yang dia and all her friends kat sana dapt sambung study kat Ireland
IRELAND kot!heloo...banyak mamat hot..hahah (astagfirullahalazim)
but the sad things is...she will never come back untill she finish her study...about 2 and a half year..kot?
waaaaaaa~~!!!!!! (pika jahat)
so..untuk mengubat kerinduan kau kat aku..heheh aku hadiahkan la patung mini gajah tu...comelsss kann?

 *sori weyh x dapat jumpe kau for the last time...harap2 my blog nie boleh top up ur saddness kot...hee
(thanx raihan samapikan my wish nie..hee)
* and this is our last gift for her...girlfriends saya semua sweet2 kan? :)
*credit to syazafahzlin sebab sanggup temankan aku shoppng kejap..hee

sooo my dear girlfriend...walaupun kau jauh dimata, tapi dekat dihati..eceh!
*belaja elok2 sayang...nanti dah abis boleh i dapat rawatan free...heheh
*insyaAllah mane tau jodoh kau kat sane..kan?ngan senior mungkin? ;p
* kalau online ke..rajen2 la skype ngn aku nie..huhuh
*solat jangan lupa :)
* and yes...belajar itu adalah berjihad...dan kau sekarang berhijrah untuk berjihad dapatkan ilmu...save the muslims dear! :)

*paling penting sekali... POS KAN AKU COKLATTT!!! :DDD

*best friend till jannah. 
love u ;)
from us.
*macam nie gamba last raya yang full house je?.

Wednesday, 23 May 2012

random smile :)

Assalamualaikum...
ok dah lame x post anything...hahah n tbe2 terasa nk letak gamba2 je untuk entry nie...x nk banyak cerita..nanti org malas nk baca...ngeee~~!!!!
anyway....! :D
menjadi seorang 'first year' adalah sangat menyeronokkan..even umur pun ade yg dah lanjut usia...tapi when people asked..'first year ke'...tibe2 rase muda la pulak...

*betol x kak ecah? =_= *

hahah..well..'honeymoon' year pun dah nk berlalu..n kita ade lg about 2 n a half year untuk bersama (walaweh ayat cikgu bahasa melayu gitu)...so girls...insyaAllah kita together2 lg next year...sebab kita kan group..

" kawan se-makan" 

<3 them >_<





















credit to :

kak ecah
zainab
shimah
mima
farah
lily
yani
mok
mastura
awin
abg aza
kak zai
n encik KFC 

:)


Thursday, 26 April 2012

tak salah rasanya..

Assalamualaikum.. :)

salam hari jumaat :)
* dah mcm pembaca berita lak....ngahahah


ok actually x tau laa nak post pasal ape...but than suddenly mcm nak share my opinion/ experience sndri la tentang 1 benda nie...no offense okeyh...
tentang apakah? jeng3...=_=
hahah...xdela just pasal...

"perbezaan di antara org yang workhard  & org yg take advntge untuk dpt better result"

x paham x paham kan kan kan..huhu..okay2...
since sekarang pun sya adalah seorg student..then i think benda nie mcm dah slalu jdi...n terpulang kat kita nk pertahankan hak kita ke x...
cuba korang pikir...apa korg rase kalo korang dah bersusah payah sangat2 nie bagai nak rak study pagi petang siang malam untuk exam..n nak dpt result yang bagus...
n finally the results sangat2 lah memberangsangkan...alhamdulillah :)
mesti kita rasa sangat happy kan kan kan...me tooo! :D
tapi...
tapi...
tapi...
korang rasa fair x....if...ade org yg lagsung x workhard...tyme org lain study...dia g buat benda lain...n saje nk goda nafsu org yg ngah study like tgk movie ke..or hang out ke...
but then...bile result keluar je..how come dia boleh dpt result yg baguss gile?

"sebab Allah dah kurniakan otak yg pandai kat dia"
"dia kan hebat..lecturer x pnh mara dia x buat keje sbb dorang tau die pandai"..

ok fyne...tapi KATAKAN die x pndai pun...
n bile dpt tau..sbnrnye die ade org dalam kat tmpt dia blajar tu..n die mintak tolong kat "org dalam" tu change die punya result jd A A A A...*perrgghhhh
( semoga Allah memberkati ilmu dia)
sakit hati nie bila dapat tahu..huhu...
x kesah la pasal budak2 macam tu kan...sebab one thing yg sya tau...bila kita tipu sekarang...n KATAKAN kita become a very successfull person...agak2 berkat x ye?
one of my bestfren cakap...

*ko ckp ko study sebab takut fail..ko nak lulus...n ko dapat A...tapi ko paham x ape yg ko blaja tu? ko sure x yg ko akan igt benda tu after exam nie abes?" 

and after that i realise smthng...apa dia ckp tu sgt betul sesangat...what point if blaja utuk aim dapat A sahaja tpi bila nak apply...kita x tahu..n malu kot bile org ckp..

"harap je dpt A..tpi satu pun x ingat! "

so..moral of the story is...
a) renungkan balik untuk apa kita blaja sekarang nie...dapat A atau dapat ilmu...
b) sentiasa berdoa supaya ilmu kita diberkati Allah..dan kita sentiasa igt ilmu itu...
c) bersyukurlah sebab kita terpilih untuk ke universiti/ sekolah..sbb x semua org dapat peluang menuntut ilmu nie...
d) igtlah...orang yang berada dalam majlis ilmu sentiasa mendapat rahmat-Nya..

wassalam...
*andai ada salah bahasa or salah fakta ke..please let me know. :)